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2nd advent weekend – black and white vanilla crescents

***German below***

Wow this week went by so fast. Christmas time is always busy – have you bought all your presents yet or are you more the spontaneous type? As promised today I’ll show you another one of my favourite christmas cookie recipes. Vanilla crescents are the one christmas cookie that cannot lack during christmas time. To add a little variety I made the traditional ones and a chocolate version for all the chocolate lovers – to whom I also count myself ­čÖé

The basic dough is the same and just a few ingredients vary between the two cookies. You can make both of them or just one, however you like.

Basic Ingredients

  • 1tbsp chia seeds
  • 2tbsp water
  • 50g apple pulp
  • 30g coconut oil, melted
  • 30g almond mousse (or if you┬á like peanuts you can use peanut mousse)
  • 1tbsp maple syrup
  • 20g raw cane sugar
  • 80g spelt flour
  • 1 pinch of salt

For the traditional white cookies

  • 80g grounded almonds
  • 1tsp vanilla sugar (I always make my own by mixing stevia with the inner part of a vanilla pod. Fill everthing into a can or box and add the rest of the pod. You can store it a couple of weeks)
  • Some powdered sugar

For the chocolate lover version

  • 80g grounded hazelnuts
  • 2tsp cocoa powder (de-oiled)
  • 50g dark chocolate

vanillekipferl_cookies (1 von 1)-4.jpg

First mix the chia seeds with water and let soak a couple of minutes.

Meanwhile, you can mix apple pulp, coconut oil, almond or peanut mousse, maple syrup and raw cane sugar in a bowl. Add the chia seeds, flour and salt.

For the white cookies put almonds and vanilla sugar to the rest of the ingredients and knead to a soft dough.

For the chocolate cookies add hazelnuts and cocoa powder and also knead.

Take half of the dough and roll it till it is about 1cm thick. Now cut it in pieces of approx 2-3cm length and form these to the vanilla or chocolate crescents.

Preheat the oven to 150┬░ and bake for 10 Minutes. Careful with the vanilla ones, so they don’t get to dark. Let them cool down and then add powdered sugar and melted chocolate as topping.

vanillekipferl_cookies (1 von 1)vanillekipferl_cookies (1 von 1)-2


2. Advent – Vanillekipferl in Schwarz-Wei├č

Die Woche ging so schnell vorbei. In der Weihnachtszeit ist einfach immer so viel los – hast du schon alle Geschenke oder bist du eher der spontane Typ? Wie versprochen gibt es heute ein weiteres meiner Lieblingspl├Ątzchen-Rezepte. Vanillekipferl geh├Âren f├╝r mich zur Weihnachtszeit einfach dazu und d├╝rfen nicht fehlen. F├╝r ein bisschen Abwechslung habe ich zwei Versionen gemacht. Einmal die klassische mit Vanille und eine Schokoladenversion f├╝r alle, die genauso schokoverr├╝ckt sind wie ich ­čÖé

Der Grundteig ist der Selbe, nur ein paar Zutaten variieren zwischen den beiden Sorten. Du kannst also entweder beide Sorten machen oder auch nur eine davon.

Zutaten f├╝r den Grundteig

  • 1EL Chiasamen
  • 2EL Wasser
  • 50g Apfelmark
  • 30g Kokos├Âl, geschmolzen
  • 30g Mandelmus (wer Erdnuss mag, kann auch Erdnussmus nehmen)
  • 1EL Ahornsirup
  • 20g Roh Rohrzucker
  • 80g Dinkelmehl
  • 1 Prise Salz

F├╝r die wei├čen Vanillekipferl

  • 80g gemahlene Mandeln
  • 1TL Vanillezucker┬á (Ich mache immer meinen eigenen Vanillezucker. Dazu einfach Stevia mit etwas Vanillemark mischen, den Rest der Vanilleschote dazulegen. Den Zucker kann man mehrere Wochen aufheben)
  • Etwas Puderzucker

F├╝r die Schokokipferl

  • 80g gemahlene Haseln├╝sse
  • 2TL Kakaopulver (ent├Âlt)
  • 50g dunkle Schokolade

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Zuerst die Chiasamen mit dem Wasser mischen und einige Minuten quellen lassen.

In der Zwischenzeit das Apfelmark mit Kokos├Âl, Mandel- oder Erdnussmus, Ahornsirup und Roh Rohrzucker mischen. Dann Chiasamen, Mehl und Salz dazugeben.

F├╝r die wei├čen Kipferl die Mandeln und Vanillezucker zu den restlichen Zutaten geben und alles zu einem weichen Teig kneten.

F├╝r die Schokokipferl die Haseln├╝sse und Kakopulver dazugeben und ebenfalls kneten.

Den halben Teig abtrennen und zu einer l├Ąnglichen Rolle mit etwa 1cm Durchmesser rollen. Die Rolle in 2-3cm lange St├╝cke unterteilen und Kipferl daraus formen.

Den Ofen auf 150┬░ vorheizen┬á und die Kipferl 10 Minuten backen. Bei den wei├čen Kipferln aufpassen, damit sie nicht zu dunkel werden. Die Kipferl ausk├╝hlen lassen und mit Puderzucker und geschmolzener Schokolade dekorieren.

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